web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Jättipalsamin torjunta

Jättipalsamin torjunta

Haitallisten vieraskasvien torjuntatalkoot ovat käynnissä ja meitä kehotetaan ”adoptoimaan” työalueita. Yksinkin voi tehdä jotain.

1.Varusteet
Tarvitset saappaat ja hyvät, mieluiten kosteudenkestävät käsineet. Palsamin varren nesteet kastelevat käsineet pian. Nokkoset ovat ikävää kohdattavaa. Punkkivaaran takia sulje housunlahkeet, pukeudu peittävästi ja peitä hiuksetkin.

2. Ei vielä kukassa oleva jättipalsami
Nyt on kriittinen aika poistaa jättipalsamit ennen niiden kukintaa. Kasvi pitää nyhtää maasta juuripaakun kanssa, sillä pelkästään katkaistuna tai niitettynä se tuottaa uusia varsia ja kukintoja. Juuripaakku lähtee yleensä maasta helposti. Kerää oikealla kädelläsi yksi tai useampi varsi kouraasi ja nykäise koko nippu ylös. Tiheässä kasvustossa voit koota molempiin käsiin ison nipun. Sen jälkeen olisi hyvä puistella multa pois juuripaakuista iskemällä nippua kiveen tai maahan (irrotetunkin juuripaakun varassa kasvi voi jopa kukkia). Jos kasvissa ei ole vielä kukkia, kitketyt varret voi jättää maahan kompostoitumaan; näin neuvoo Espoon Tekninen keskus, jolla ei ole resursseja kerätä näitä jätteitä. Niistä kertyisikin suuret määrät jätesäkkejä, joiden loppusijoitusta pitäisi tarkkaan valvoa, etteivät jättipalsamit joudu uusille alueille kasvamaan. Myöskään oman talon biojätesäiliöön ei kasvia saa panna. 

3. Kukkiva jättipalsami
Jos myöhästymme ja kasvi on jo kukassa, on tuo sinänsä kaunis vaaleanpunainen kukkalatva vain kylmästi hävitettävä. Kukkalatva olisi jo alkuvaiheessa syytä kerätä erikseen, sillä maahan jätettynä se pystyy jopa kehittämään siemenensä. Pidän erillistä muovipussia tarkoitukseen, mutta neuvoja näiden hävittämiseen kaipasin. Jaana Junkkari Teknisen keskuksen asiakaspalvelusta antoikin sellaisen: Kukat on kerättävä säkkiin tai saaviin, jossa ne peitetään vedellä ja säilytetään hapettomassa tilassa ainakin pari viikkoa.Veteen upottaminen ei tarkoita lammikoita tai ojia, mistä siemenet voivat veden mukana levitä. Nyt mietin, missä "mädätyssäkkiä" voisi parhaiten säilyttää, varmuuden vuoksi ehkä talveen asti. Itse vien keräilyni oman ”tonttini” reunaan.   

4. Siemenkodalliset kuknnot
Nämä ovat kesän lopulla ovat kaikkein ongelmallisimpia, sillä varsinkin kuivalla ilmalla pelkkä kosketus kasviin saa kodat ”räjähtämään” ja siemenet lentävät kauas. Olen kokeillut, miten vartta varoen taivuttamalla latvan saisin suunnattua jätesäkkini sisään ja katkaistua sinne. Mutta siinä vaiheessa torjunta alkaa jo olla turhaa, sillä muutama siemen kuitenkin tipahtaa maahan. Työ on edessä seuraavana kesänä, toivottavasti riittävän varhain.

5. Tarkastuskäynnit
Puhdistetulla alueella on käytävä loppukesän aikana tarkistuskäynneillä. Maasta nousee uusia kasveja, ja pienetkin alkavat kukkia. Mutta siitähän on vain hyvä syy lähteä liikkumaan ja kuuntelemaan lintujen laulua ja nauttimaan mesiangervon tuoksusta rantalehdossa. Alueelle kuuluvat aiemmat kukat, mm. mesiangervo ja horsma, olisi saatava takaisin puhdistetuille alueille. Nokkosta voisi estää leviämästä repimällä sitä juurineen.

Elina Visuri

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Vinkkejä monikulttuuriseen toimintaan – tervetuloa etäkahveille 23. toukokuuta

Mitä on monikulttuurinen toiminta paikallisyhteisössä? Miten tavoittaa monikulttuuriset toimijat? Voiko...

Lue lisää »

Kotiseutuja ja liittoa juhlitaan kahveilla ympäri Suomen!

Toukokuussa kotiseututyötä ja Suomen Kotiseutuliiton 75-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan kotiseutukahveilla ympäri...

Lue lisää »