web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kannanotto lähikirjastojen säilyttämisestä

Lähikirjastot ovat tulevaisuuden ratkaisuja

Espoonlahteen kauppakeskus Lippulaivaan ehdotettu aluekirjasto ei voi korvata Soukan lähikirjastoa. Soukka-seura ry, Sökö-sällskapet rf on jo monesti useiden vuosien ajan ilmaissut kantanaan lähikirjastojen säilyttämisen tärkeyden ja luovuttanut tästä kannanottoja ja niitä kannattavia laajoja nimilistoja. Seura on yksi Espoon aktiivisimmista ja suurimmista kotiseutuyhdistyksistä, ja sillä on lähes 600 jäsentä. Soukan kirjaston säilyttämiseen on monia kiistämättömiä syitä.

  • Kirjasto palvelee sijaintinsa puolesta erinomaisen hyvin läheisiä kouluja. Ei voida mitenkään ajatella pienten lasten menevän Soukasta Lippulaivaan asti kirjastoon.
  • Kauppakeskus on turvattoman tuntuinen ympäristö verrattuna lähes kotikadulla olevaan paikalliskirjastoon. Kukaan vastuullinen huoltaja ei voi päästää pieniä lapsia yksin kaukana olevaan kauppakeskukseen.
  • Iäkkäät ja liikuntarajoitteiset pystyvät kulkemaan jalan lähikirjastoon, Lippulaivan kauppakeskukseen siirtymiseen he joutuvat käyttämään moottoriajoneuvoja.
  • Kirjastoissa tarjolla oleva aineisto muuttuu hyvin nopeasti digitaaliseen muotoon. Erityisesti tämä on koskenut musiikkia ja muutamassa vuodessa tulee koskemaan myös perinteisiä kirjoja. Digitaalista aineistoa voidaan ladata nettiyhteyttä pitkin koko pääkaupunkiseudun yhteiseltä palvelimelta, minkä sijainnilla ei ole lainaajan kannalta mitään merkitystä. Digitalisoitumisen seurauksena hyllytilaa tarvitaan entistä vähemmän.
  • Pääkaupunkiseudun kirjastoverkkoa tulee kehittää muutoinkin kestävää kehitystä tukevalla tavalla. Alueen asukkaiden moottoroidun liikkumistarpeen vähentäminen on oleellisen tärkeää. EU:ssa edellytetään vähintään 80 % säästöä liikenteen CO2 emissioissa vuoteen 2050 mennessä. Tätä voidaan tukea kirjastojen osalta palvelemalla asiakkaita lähellä kotia. Helmet –kirjastojen alueelle tulisi rakentaa erillinen täysautomaattinen aineiston keskusvarasto, josta aineistoa kuljetaan tilausten mukaan palvelupisteisiin. Palvelupisteiden hyllymäärä voisi olla huomattavasti pienempi kuin nyt on, kun hitaasti kiertävä aineisto sijoitettaisiin tähän edulliseen keskusvarastoon. Palvelupisteissä näin vapautuvaa tilaa voidaan käyttää mm. digitaalisen aineiston vaatimille päätelaitteille. Aineistomateriaalin keskitetty kuljetus palvelupisteisiin ja automaattisiin kirjastokioskeihin on kokonaisuuden kannalta huikeasti parempi ratkaisu kuin kirjastojen asiakkaiden pakottaminen etäällä oleviin kauppakeskuksiin.
  • Soukan ja Kivenlahden kirjastojen kokonaiskustannukset ovat paljon pienemmät verrattuna Lippulaivaan suunniteltuun kirjastoon.  Kirjastolaitoksen toimivuutta ei saa mitata seinien laadulla!
  • Soukan kirjastossa on jonkinlaisena ongelmana hissin puute raitilta kirjaston tasolle. Tämä on hoidettavissa parillakymmenellä tuhannella eurolla rakentamalla erillinen hissikuilu rakennuksen sivuun.
  • Soukan kirjaston palvelutason madaltaminen tai sen sulkeminen tullee eniten kuormittamaan Matinkylässä olevan aluekirjaston resursseja, koska suurelle osalle Soukan kirjaston nykyisille asiakkaille se tulee olemaan logistisesti miellyttävin asiointipaikka.
  • Keskuskirjastoihin perustuva espoolainen kirjastoratkaisu edustaa kestämätöntä kehitystä ja kauppakeskusten hyvin merkittävää taloudellista tukemista. Ratkaisussa ei tunnusteta yhteiskunnan kokonaiskustannusten kasvua, teknologian nopeaa kehittymistä eikä kirjastopalvelun laadun suurta heikkenemistä.
Espoonlahden alueen suurin kulttuuriharrastusten ongelma on sopivien tilojen puute. Soukka-seura kuten alueen kaikki muutkin asukasyhteisöt ovat jo pitkään edellyttäneet mm. esittävälle taiteelle sopivien harrastustilojen hankkimista. Espoonlahden keskuksen asemakaavassa on ollut varattuna tontti kulttuuritaloa varten. Luottamusmiesten on huolehdittava, että tämän tärkeimmän parannuksen mahdollisuuksia ei tuhota.

Espoossa 20.10.2014
Soukka-seura ry, Sökö-sällskapet rf
johtokunta

c/o Matti Viikari
Soukanniitty 15
02360 Espoo

Uutiset Espoo.fi

Espoolaisessa päiväkodissa koronavirusaltistus – noin 15 henkilöä karanteeniin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu uusia koronavirustartuntoja. Yksi tartunnan saaneista on ollut...

Lue lisää »

Seniorineuvonta Nestorin ja aikuisten sosiaalipalvelujen puhelinajat muuttuvat 3.8.2020

Puhelinpalvelujen aukioloa pidennettiin keväällä koronavirustilanteen vuoksi. Nyt palaamme normaaleihin...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Uusi pääkatu käyttöön Finnoossa

Uuteen meri- ja metrokaupunginosaan Finnooseen ajaminen helpottuu, kun alueen kolmas pääkatu, Finnoonsilta, avataan...

Lue lisää »

Espoon vanhaa kaupungintaloa ei suojella

Espoon keskuksessa sijaitsevaa vanhaa kaupungintaloa ei suojella. Ympäristöministeriö on hylännyt valituksen, joka...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kenellä on oikeus kotiseutuun? -selvitys käynnistyy kyselyllä

Kotiseutuliitto toteuttaa syksyn 2020 aikana valtakunnallisen selvityksen kulttuurisesti moninaisesta...

Lue lisää »

Kotiseudulle-apurahat haettavissa elokuun ajan

Kotiseudulle-apurahat ovat elokuun ajan haettavissa osoitteessa www.bit.ly/Kotiseudulle. Hakulomake sulkeutuu...

Lue lisää »