web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tietotori

Kannanotto lähikirjastojen säilyttämisestä

Lähikirjastot ovat tulevaisuuden ratkaisuja

Espoonlahteen kauppakeskus Lippulaivaan ehdotettu aluekirjasto ei voi korvata Soukan lähikirjastoa. Soukka-seura ry, Sökö-sällskapet rf on jo monesti useiden vuosien ajan ilmaissut kantanaan lähikirjastojen säilyttämisen tärkeyden ja luovuttanut tästä kannanottoja ja niitä kannattavia laajoja nimilistoja. Seura on yksi Espoon aktiivisimmista ja suurimmista kotiseutuyhdistyksistä, ja sillä on lähes 600 jäsentä. Soukan kirjaston säilyttämiseen on monia kiistämättömiä syitä.

  • Kirjasto palvelee sijaintinsa puolesta erinomaisen hyvin läheisiä kouluja. Ei voida mitenkään ajatella pienten lasten menevän Soukasta Lippulaivaan asti kirjastoon.
  • Kauppakeskus on turvattoman tuntuinen ympäristö verrattuna lähes kotikadulla olevaan paikalliskirjastoon. Kukaan vastuullinen huoltaja ei voi päästää pieniä lapsia yksin kaukana olevaan kauppakeskukseen.
  • Iäkkäät ja liikuntarajoitteiset pystyvät kulkemaan jalan lähikirjastoon, Lippulaivan kauppakeskukseen siirtymiseen he joutuvat käyttämään moottoriajoneuvoja.
  • Kirjastoissa tarjolla oleva aineisto muuttuu hyvin nopeasti digitaaliseen muotoon. Erityisesti tämä on koskenut musiikkia ja muutamassa vuodessa tulee koskemaan myös perinteisiä kirjoja. Digitaalista aineistoa voidaan ladata nettiyhteyttä pitkin koko pääkaupunkiseudun yhteiseltä palvelimelta, minkä sijainnilla ei ole lainaajan kannalta mitään merkitystä. Digitalisoitumisen seurauksena hyllytilaa tarvitaan entistä vähemmän.
  • Pääkaupunkiseudun kirjastoverkkoa tulee kehittää muutoinkin kestävää kehitystä tukevalla tavalla. Alueen asukkaiden moottoroidun liikkumistarpeen vähentäminen on oleellisen tärkeää. EU:ssa edellytetään vähintään 80 % säästöä liikenteen CO2 emissioissa vuoteen 2050 mennessä. Tätä voidaan tukea kirjastojen osalta palvelemalla asiakkaita lähellä kotia. Helmet –kirjastojen alueelle tulisi rakentaa erillinen täysautomaattinen aineiston keskusvarasto, josta aineistoa kuljetaan tilausten mukaan palvelupisteisiin. Palvelupisteiden hyllymäärä voisi olla huomattavasti pienempi kuin nyt on, kun hitaasti kiertävä aineisto sijoitettaisiin tähän edulliseen keskusvarastoon. Palvelupisteissä näin vapautuvaa tilaa voidaan käyttää mm. digitaalisen aineiston vaatimille päätelaitteille. Aineistomateriaalin keskitetty kuljetus palvelupisteisiin ja automaattisiin kirjastokioskeihin on kokonaisuuden kannalta huikeasti parempi ratkaisu kuin kirjastojen asiakkaiden pakottaminen etäällä oleviin kauppakeskuksiin.
  • Soukan ja Kivenlahden kirjastojen kokonaiskustannukset ovat paljon pienemmät verrattuna Lippulaivaan suunniteltuun kirjastoon.  Kirjastolaitoksen toimivuutta ei saa mitata seinien laadulla!
  • Soukan kirjastossa on jonkinlaisena ongelmana hissin puute raitilta kirjaston tasolle. Tämä on hoidettavissa parillakymmenellä tuhannella eurolla rakentamalla erillinen hissikuilu rakennuksen sivuun.
  • Soukan kirjaston palvelutason madaltaminen tai sen sulkeminen tullee eniten kuormittamaan Matinkylässä olevan aluekirjaston resursseja, koska suurelle osalle Soukan kirjaston nykyisille asiakkaille se tulee olemaan logistisesti miellyttävin asiointipaikka.
  • Keskuskirjastoihin perustuva espoolainen kirjastoratkaisu edustaa kestämätöntä kehitystä ja kauppakeskusten hyvin merkittävää taloudellista tukemista. Ratkaisussa ei tunnusteta yhteiskunnan kokonaiskustannusten kasvua, teknologian nopeaa kehittymistä eikä kirjastopalvelun laadun suurta heikkenemistä.
Espoonlahden alueen suurin kulttuuriharrastusten ongelma on sopivien tilojen puute. Soukka-seura kuten alueen kaikki muutkin asukasyhteisöt ovat jo pitkään edellyttäneet mm. esittävälle taiteelle sopivien harrastustilojen hankkimista. Espoonlahden keskuksen asemakaavassa on ollut varattuna tontti kulttuuritaloa varten. Luottamusmiesten on huolehdittava, että tämän tärkeimmän parannuksen mahdollisuuksia ei tuhota.

Espoossa 20.10.2014
Soukka-seura ry, Sökö-sällskapet rf
johtokunta

c/o Matti Viikari
Soukanniitty 15
02360 Espoo

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kotiseutuliiton vuosikokous 10. syyskuuta – esityslista ja etäosallistumisen ohjeet lähetetty jäsenille

Kotiseutuliiton vuosikokous järjestetään lauantaina 10.9.2022 klo 10 alkaen Rovaniemellä, Arktikumin...

Lue lisää »

Yhteistyöhakuinen Nivala-Seura on Vuoden kotiseutuyhdistys

Seura tekee paikallista televisio-ohjelmaa yhteistyössä kaupungin kanssa Suomen Kotiseutuliitto on valinnut...

Lue lisää »