web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Poimintoja menneistä tapahtumista, alkuvuosi 2017

Tarinaa ensimmäisen vuosipuoliskon 2017 tapahtumista

Nuutinpäivä, nykyään tammikuun 13., on ollut Skandinaviassa vuosi-satojen ajan tärkeä päivä, se on merkinnyt joulunajan loppua ja arkisen aherruksen jatkumista. Nuuttipukki joukkoineen on kulkenut talosta taloon, käynnillään karkottanut asumuksista sinne kuulumattomat henget ja ottanut mukaansa palkkioksi saamansa loput oluet ja muita jouluherkkuja.  Kulkue on sitten kerääntynyt kylän suurimpaan taloon iloa pitämään. Seuran Nuutinpäivän tapahtumassa taloissa kiertely on jätetty tekemättä ja on suoraan kokoonnuttu kylän suurimpaan saliin. Nuutti kopistelullaan ajoi huonot henget pois ja keräsi emännän säästämät herkut sekä vei mennessään myös joulukuusen. Perinteisesti tapahtumissamme herkkuna on ollut uuniohrapuuroa ja väskynäsoppaa, niin nytkin. Syömisen jälkeen laulettiin, tanssittiin ja katsottiin tanssiesityksiä, joita esittivät Soukan kansantanssijat ja unkarilai-nen kansantanssipari. Tilaisuudessa oli väkeä sen mitä Soukan palvelutalon ruokasaliin ylipäätään mahtuu, reilut 100 henkeä. Illan erinomaisen korkeatasoisesta tanssimusiikista vastasi Swing Memories Rytmiorkesteri, nyt 6 miehen kokoonpanossa.

Laskiaistiistain iltatapahtuma Puropuistossa kuuluu perinteisiin. Iso kattilallinen seuran hernerokkaa kului viimeistä pisaraa myöten, Marttojen 10 pellillistä pannukukkuja meni lähes viimeistä palaa myöten ja poniratsastajia riitti tilaisuuden loppuun asti. Lapset huoltajineen riemuitsivat laskiaisesta, vaikka vettä satoi eikä lunta ollut kuin nimeksi.
Narsissitanssiaiset, usein Upinniemessä, on kuulunut vuosia sitten seuran keväiseen ohjelmaan. Nyttemmin ne on vaihtunut Soukan palvelutalossa pidettäviin konserttitanssiaisiin. Tapiolan Viihdeorkesteri reilun 20 muusikon voimin konsertoi ja tanssitti salin täyteistä yleisöä maaliskuun puolivälissä maanantai-iltana. Nälkä ei päässyt yllättämään illan aikana, kun paikalla olleet nauttivat yli 100 annosta maa-artisokka- tai kalakeittoa. Illan aikana Soukan kansantanssijat opettivat halukkaille Suomi100tanssii humppakoreografian ja unkarilainen tanssipari esitti unkarilaisia perinteisiä kansan-tansseja.

Marian ilmestyspäivä on jo muodostunut perinteiseksi puutarhaihmisten kokoontumisajaksi. Tänä vuonna seurantalossa biologi, tietokirjailija Mattias Tolvanen esitelmöi villivihanneksista ja niiden käytöstä sekä perusasioista maaperän ja kasvien hoidossa. Lähes 40 kiinnostunutta kuulijaa sai esitelmästä ja keskusteluista rautaisannoksen teoriaa ja käytännön oppeja.

Seuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiin maaliskuun lopulla Soukan palvelutalossa. Kokouksen aluksi käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat, kuten edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä johtokunnan vastuuvapaus. Kokouksessa oli 26 osallistujaa. Lähinnä uskonpuhdistajana tunnetun Martti Lutherin merkitys on ollut hyvin huomattava pohjoismaisen yhteiskunnan kehittymiseen sellaiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi kuin se nyt on. Uskonpuhdistus ravisteli monella tapaa kirkkoa, yhteiskuntaa ja ihmismieliä. Kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman Helsingin yliopistos-ta tuli vuosikokoukseen alustamaan otsikolla Reformaation vaikutus pohjoismaiseen yhteiskuntaan. Luento käsitteli reformaatiota 500-vuotisjuhlavuoden merkeissä eri näkökulmista. Luennossa avattiin näkökulmia reformaation ja luterilaisuuden vaikutukseen ja merkitykseen Suomessa ennen ja nyt. Millä tavalla luterilaisuus ja kirkko ovat olleet ja ovat edelleen osa Suomen kansan historiaa ja kulttuuria? On syytä pohtia suomalaisuuden perusarvoja ja sitä, mitä armo meille merkitsee. Luennon jälkeen käytiin aiheeseen liittyvää keskustelua.

Toukokuun loppupuolella Hanikan virkistyskeskuksessa oli kevättapahtuma. Tuolloin jo tiedettiin, että virkistyskeskuksen vuokrannut yritys oli irtisanonut vuokrasopimuksen kaupungin kanssa ja keskus palautuu kesällä aiempaan käyttöön. Tässä kaupungin liikuntatoimen, Espoonlahden eläkkeensaajien ja Soukka-seuran tapahtumassa oli liikunnan opastusta, pihapelejä, grillimakkaroita, kahvia ja muurinpohjalettuja. Yleisöä tanssitti Rytmikonkarit tanssiorkesteri. Tilaisuuteen osallistui reilut 40 henkilöä.  

Seura on järjestänyt pohjoismaisen luonnonkukkien päivän retken jo useana vuonna. Lauantaina 17.6. biologi, tietokirjailija Mattias Tolvanen esitteli ja opetti tunnistamaan Hanikan alueella tehdyn retken 17 osallistujalle reitin varrella olevia kasveja ja niiden mahdollista käyttöä. Tällä retkellä tavattiin monia niistä villivihanneksista joista oli puhetta jo puutarhaihmisten tapaamisessa aiemmin kevättalvella. Retkellä tavattiin toistasataa kukkivaa kasvia, jotka kaikki myös tunnistettiin. Evästauko pidettiin rantakallioilla aurinkoisessa säässä.

Seura on korvauksetta ja vapaaehtoisesti vastannut Hanikan virkistyskeskuksen polttopuista jo vuosien ajan. Klapien tekoon tarvittavat puut on kerätty kaatamalla haitallisia tai vaarallisia puita mm. talojen pihoista. Joitain vuosia sitten seura rakensi Hanikkaan katoksen polttopuita varten. Kun muutamat epärehelliset ihmiset ovat hakeneet katoksesta klapeja autolla tai jopa peräkärryllä omaan käyttöönsä, seura päätti verkottaa ja lukita katoksen jotta kuivumista odottavat klapit säilyisivät seuraavaan kesään virkistyskeskuksessa käytettäväksi. Ensimmäisestä talkoopäivästä, mikä oli juhannusta edeltävänä sunnuntaina, suurin osa kului kuivien ylivuotisten klapien siirtoon varastoon ja klapikatoksen verkottamiseen. Muutama kuutio-metri ehdittiin silti tekemään klapeiksi ennen talkooruokailua, saunomista ja lavatansseja.
Hanikan virkistyskeskuksessa on jatkettu klapitalkoita koko kesän juhannuksen jälkeen tiistaisin alkaen kello 17 samalla kun rantasaunaa on lämmitetty ja muutenkin valmisteltu lavatansseja, jotka ovat alkaneet kello 18.30. Tanssimusiikki on yleensä soitettu levyiltä. Seppo Miettinen haitareineen on ollut kesän ensimmäisessä ja viimeisessä lavatanssitapahtumassa sekä Juha Keinänen & Rytmikonkarit Kuutamotansseissa tanssittamassa. Kuutamotanssit elokuun puolivälissä on kaupungin liikuntatoimen, Espoonlahden eläkkeensaajien ja Soukka-seuran yhdessä järjestämä. Keskimäärin iltojen aikana on ollut yli 30 osallistujaa, enimmillään lähes sata. Yleensä viimeiset saunojat ovat lopettaneet puolen yön tietämissä ja lavatanssit ovat aina jatkuneet vähintään kello 22 asti.

Kesäkuun loppupuolella pidettiin tänäkin vuonna haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun jättipalsamin sekä monille siitepölyallergiaa aiheuttavan pujon kitkemistapahtumat Puropuistossa ja kartanoiden välisellä palsta-alueella. Tapahtumiin osallistui yhteensä noin 12 henkilöä. Kokemus osoittaa, että jättipalsami on mahdollista poistaa lähes kokonaan halutuilta alueilta kitkemällä kasvit ennen kuin ehtivät levittää uusia siemeniään. On huomattava, että jättipalsami, vaikka on haitalliseksi luokiteltu uustulokas, on osaltaan myös tärkeä loppukesän mesikasvi aikaan jolloin muita kukkia ei juuri ole.

Elotulet –tapahtuma pidettiin elokuun loppupuolella Knaperin saaressa. Lohisoppa maistui lähes 40 osallistujalle, tuttuja lauluja laulettiin ja Benita Åkerlund tarinoi alueen vanhoista tapahtumista.

Koko kevätkauden seura on tarjonnut mahdollisuuden hyvin edulliseen mutta korkeatasoiseen tanssiliikuntaan. Tiistai-iltaisin on ollut kaksi tuntia Soukan kansantanssijat ry:n kansantanssitunteja, keskiviikkoisin tunti kuntotansseja, joko zumbaa tai fitnesslattareita ja noin joka toinen sunnuntai kaksi tuntia kerrallaan lavatanssien opetusta. Tunnit on pidetty Soukan nuorisotilan liikuntasalissa.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Viestintäwebinaari kaikkien kotiseutu- ja kulttuuriperintötoimijoiden tueksi

Viestintä on keskeinen osa jokaisen organisaation toimintaa. Miten viestiä vaikuttavasti ja saada äänensä...

Lue lisää »

Kotiseutupostin 2/2023 teemana on sähköinen kotiseuturakkaus

Kotiseutuposti 2/2023 on ilmestynyt ja luettavissa sivulla www.kotiseutuposti.fi. Lehden teemaotsikkona on Sähköinen...

Lue lisää »