web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Puheenjohtajan palsta 1/2010

Soukka-seura ry,
Sökö-sällskapet rf
Jäsentiedote 1/2010


Kuva Pentti Pere, Satakunnan Museon kokoelmat, Museolaiva Santtu, alkuaan s/s Bomba


Soukka-seura on jatkuvasti kasvava poliittisiin puolueisiin sitoutumaton kotiseutuyhdistys. Tätä tiedotetta jaetaan nyt lähes 600 kappaletta, ja siten Soukka-seura on jäsenmäärältään yksi Espoon suurimmista kotiseutuyhdistyksistä. Siitä huolimatta auta meitä jäsenhankinnassa: kerro ystävillesi ja naapureillesi seuran toiminnasta ja suosittele heitä liittymään jäseneksi. Jäsenmaksu 10 € maksetaan Soukka-seura ry:n tilille Nordea 141130-44284. Viestikenttään tulee kirjoittaa selvästi nimi ja osoite, jotta jäsentiedot pysyvät ajan tasalla. Saatuamme maksun postitamme uudelle jäsenelle jäsentiedotteemme. Tiedustelut puheenjohtaja Matti Viikari GSM 040 7769 613 tai matti.viikari@hut.fi.
Puheenjohtajan palsta
Maisemat ovat ainakin täällä rannikolla nyt satumaisen kauniita kun lunta on enemmän kuin miesmuistiin, ja ilmasta on härmistynyt lumikiteitä lähes kaikille mahdollisille pinnoille. Olemme viime viikkoina kokeneet myös kovia pakkasia, samanlaisia mitä oli 70 vuotta sitten Talvisodan aikaan. Keväällä teemme iltaretken Kasavuorelle ihailemanaan maisemia ja kuulemaan Benitan kertomuksia siitä mitä vuori kätkee. Kasavuoren laella on vielä nähtävissä tähystystornin kiinnitysrautoja. Tässä tornissa nuoret lotat hytisivät sotavuosien pakkasissa tähystäessään pommikoneita.

Tämän talven pakkaset niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin ovat mitä ilmeisimmin vain satunnaista normaalia sään vaihtelua eikä se muuta miksikään globaalia ilmastonmuutosta. Viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittamassa muutoksen nopeammaksi kuin aikaisemmin on uskallettu ennakoida. Erityisesti pohjoisen arktisen alueen lämpeneminen on nopeaa ja se aiheuttaa aiemmin ennakoitua suuremman positiivisen takaisinkytkennän, mikä kiihdyttää lämpenemistä. Ihmiskunnan tulee hyvin vakavasti varautua sopeutumiseen. Tämä koskee myös Soukkaa ja Espoota, mm. merenpinta voi tämän vuosisadan aikana nousta syvän matalapaineen aikaan tasolle +3,5 m. Espoolla ei ole toistaiseksi mitään konkreettisia suunnitelmia tämän varalta.

EU edellyttää jäsenmailtaan hyvin voimakasta kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä. Vuoteen 2050 mennessä leikkausten pitäisi olla jopa 80 %. Tämä on kova vaatimus ja sen saavuttaminen maksaa ja se edellyttää myös suuria muutoksia. Lämmitys ja liikenne ovat tavallisten ihmisten suurimmat energian kulutuskohteet joihin voi itse vaikuttaa. Suuri osa Soukan taloista lähestyy peruskorjausikää, ja Soukassa on nyt meneillään hanke erityisesti putkiremonttien hyvään hallintaan. Perusparannusten yhteydessä tulisi pohtia miten talojen lämmityksen ja mahdollisen tulevaisuuden jäähdytyksen energiankulutusta voi pienentää. Kalliolämmön hyödyntäminen lämpöpumppuja käyttämällä näyttäisi olevan jo nykyisillä energian hinnoilla taloudellisesti kannattava ratkaisu ja muuttunee entistä kannattavammaksi, mikäli Fortum saa jatkossakin rahastaa vapaasti. Kalliota voi käyttää myös lämpöakkuna pumppaamalla siihen kesällä lämpöä aurinkopaneeleista ja jäähdytystä kaipaavista taloista.

Seura on ainakin vuosikymmenen ajan lausunnoissaan esittänyt vahvasti perusteltuja vaihtoehtoja ja ratkaisuja mitkä parantaisivat espoolaisten ja erityisesti soukkalaisten olosuhteita. Helmiä sioille, voisin kyynisesti sanoa. Espoonlahden suuralueen kehitys on kaikilla mittareilla ollut negatiivista. Kaupunki pitää aluetta lypsylehmänä, jolta kerättyjä varoja käytetään muiden alueiden eduksi. Tähän ei tule muutosta elleivät alueen asukkaat sitä vaadi!

Seuran kevätkauden tapahtumat ovat vahvasti kotiseutu- ja luontopainotteisia. Osallistumalla näihin voi saada juurrutetta kotiseutuun. Toivomme saavamme jäseniltä ehdotuksia millaisia tapahtumia olisi syytä järjestää ja mihin asioihin pitäisi erityisesti puuttua. Syysretki on ollut seuran tapahtumien ohjelmassa jo pitkään. Kaipaamme kevään aikana ehdotuksia retkikohteista.

Tavataan tapahtumissa!

Matti Viikari

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Webinaarissa neuvotaan, kuinka tehdä seurantalojen korjausavustusselvitys

Mitä kuluja hyväksytään osaksi avustusselvitystä? Kuka valvoo korjaamista? Miten selvityslomake täytetään ja...

Lue lisää »

Paikallismuseoiden hankkeille 430 000 euroa avustuksia

Museovirasto on jakanut paikallismuseoiden hankeavustukset vuodelle 2024. Avustusta myönnettiin 78 hankkeelle...

Lue lisää »