web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Puheenjohtajan palsta 1/2010

Soukka-seura ry,
Sökö-sällskapet rf
Jäsentiedote 1/2010


Kuva Pentti Pere, Satakunnan Museon kokoelmat, Museolaiva Santtu, alkuaan s/s Bomba


Soukka-seura on jatkuvasti kasvava poliittisiin puolueisiin sitoutumaton kotiseutuyhdistys. Tätä tiedotetta jaetaan nyt lähes 600 kappaletta, ja siten Soukka-seura on jäsenmäärältään yksi Espoon suurimmista kotiseutuyhdistyksistä. Siitä huolimatta auta meitä jäsenhankinnassa: kerro ystävillesi ja naapureillesi seuran toiminnasta ja suosittele heitä liittymään jäseneksi. Jäsenmaksu 10 € maksetaan Soukka-seura ry:n tilille Nordea 141130-44284. Viestikenttään tulee kirjoittaa selvästi nimi ja osoite, jotta jäsentiedot pysyvät ajan tasalla. Saatuamme maksun postitamme uudelle jäsenelle jäsentiedotteemme. Tiedustelut puheenjohtaja Matti Viikari GSM 040 7769 613 tai matti.viikari@hut.fi.
Puheenjohtajan palsta
Maisemat ovat ainakin täällä rannikolla nyt satumaisen kauniita kun lunta on enemmän kuin miesmuistiin, ja ilmasta on härmistynyt lumikiteitä lähes kaikille mahdollisille pinnoille. Olemme viime viikkoina kokeneet myös kovia pakkasia, samanlaisia mitä oli 70 vuotta sitten Talvisodan aikaan. Keväällä teemme iltaretken Kasavuorelle ihailemanaan maisemia ja kuulemaan Benitan kertomuksia siitä mitä vuori kätkee. Kasavuoren laella on vielä nähtävissä tähystystornin kiinnitysrautoja. Tässä tornissa nuoret lotat hytisivät sotavuosien pakkasissa tähystäessään pommikoneita.

Tämän talven pakkaset niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin ovat mitä ilmeisimmin vain satunnaista normaalia sään vaihtelua eikä se muuta miksikään globaalia ilmastonmuutosta. Viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittamassa muutoksen nopeammaksi kuin aikaisemmin on uskallettu ennakoida. Erityisesti pohjoisen arktisen alueen lämpeneminen on nopeaa ja se aiheuttaa aiemmin ennakoitua suuremman positiivisen takaisinkytkennän, mikä kiihdyttää lämpenemistä. Ihmiskunnan tulee hyvin vakavasti varautua sopeutumiseen. Tämä koskee myös Soukkaa ja Espoota, mm. merenpinta voi tämän vuosisadan aikana nousta syvän matalapaineen aikaan tasolle +3,5 m. Espoolla ei ole toistaiseksi mitään konkreettisia suunnitelmia tämän varalta.

EU edellyttää jäsenmailtaan hyvin voimakasta kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä. Vuoteen 2050 mennessä leikkausten pitäisi olla jopa 80 %. Tämä on kova vaatimus ja sen saavuttaminen maksaa ja se edellyttää myös suuria muutoksia. Lämmitys ja liikenne ovat tavallisten ihmisten suurimmat energian kulutuskohteet joihin voi itse vaikuttaa. Suuri osa Soukan taloista lähestyy peruskorjausikää, ja Soukassa on nyt meneillään hanke erityisesti putkiremonttien hyvään hallintaan. Perusparannusten yhteydessä tulisi pohtia miten talojen lämmityksen ja mahdollisen tulevaisuuden jäähdytyksen energiankulutusta voi pienentää. Kalliolämmön hyödyntäminen lämpöpumppuja käyttämällä näyttäisi olevan jo nykyisillä energian hinnoilla taloudellisesti kannattava ratkaisu ja muuttunee entistä kannattavammaksi, mikäli Fortum saa jatkossakin rahastaa vapaasti. Kalliota voi käyttää myös lämpöakkuna pumppaamalla siihen kesällä lämpöä aurinkopaneeleista ja jäähdytystä kaipaavista taloista.

Seura on ainakin vuosikymmenen ajan lausunnoissaan esittänyt vahvasti perusteltuja vaihtoehtoja ja ratkaisuja mitkä parantaisivat espoolaisten ja erityisesti soukkalaisten olosuhteita. Helmiä sioille, voisin kyynisesti sanoa. Espoonlahden suuralueen kehitys on kaikilla mittareilla ollut negatiivista. Kaupunki pitää aluetta lypsylehmänä, jolta kerättyjä varoja käytetään muiden alueiden eduksi. Tähän ei tule muutosta elleivät alueen asukkaat sitä vaadi!

Seuran kevätkauden tapahtumat ovat vahvasti kotiseutu- ja luontopainotteisia. Osallistumalla näihin voi saada juurrutetta kotiseutuun. Toivomme saavamme jäseniltä ehdotuksia millaisia tapahtumia olisi syytä järjestää ja mihin asioihin pitäisi erityisesti puuttua. Syysretki on ollut seuran tapahtumien ohjelmassa jo pitkään. Kaipaamme kevään aikana ehdotuksia retkikohteista.

Tavataan tapahtumissa!

Matti Viikari

Uutiset Espoo.fi

Uimahalleissa ja maauimalassa tulee edelleen noudattaa turvavälejä

Uimahalleissa ja maauimalassa noudatetaan edelleen turvavälejä ja korostetaan hygieniaohjeistuksen noudattamisen...

Lue lisää »

Selkeä linjaus maskisuositukseen

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat sekä HUSin ja HSL:n toimitusjohtajat kiirehtivät selkeää linjausta...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Uusi pääkatu käyttöön Finnoossa

Uuteen meri- ja metrokaupunginosaan Finnooseen ajaminen helpottuu, kun alueen kolmas pääkatu, Finnoonsilta, avataan...

Lue lisää »

Espoon vanhaa kaupungintaloa ei suojella

Espoon keskuksessa sijaitsevaa vanhaa kaupungintaloa ei suojella. Ympäristöministeriö on hylännyt valituksen, joka...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kenellä on oikeus kotiseutuun? -selvitys käynnistyy kyselyllä

Kotiseutuliitto toteuttaa syksyn 2020 aikana valtakunnallisen selvityksen kulttuurisesti moninaisesta...

Lue lisää »

Kotiseudulle-apurahat haettavissa elokuun ajan

Kotiseudulle-apurahat ovat elokuun ajan haettavissa osoitteessa www.bit.ly/Kotiseudulle. Hakulomake sulkeutuu...

Lue lisää »