web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Muistoja jatkosodan ajoilta

Muistoja jatkosodan ajoilta


Muistan, miten äitini  herätti minut aikaisin aamulla hellästi minua ravistellen. ” Nousehan ylös! Muistathan, että tänään sinun  pitää ajaa Lindholmin sahan myllylle. Tarvitsemme jauhoja”. Lindholmin saha/mylly sijaitsi Espoon keskustassa aivan rautatien tuntumassa.

Unisena söin aamupuuroni. Sokeria ei ollut, mutta kotona tehtyä siirappia sain panna puurolleni. Sitten menimme talliin, jossa Liisa-hevonen iloisesti rouskutti heiniä tietämättömänä edessä olevasta matkasta. Yleensä minulle annettiin Polle, vanha  pattijalkanen hevonen. Mutta tärkeän tehtäväni  kunniaksi nuori Liisa valjastettiin kumipyöräisten kärryjen eteen.  Naiset nostivat yhteisvoimin viljasäkit kärryihin ja niin matka alkoi. Koirani Sessan hyppäsi kyytiin iloisesti häntäänsä heiluttaen ja niin matkani alkoi. Yksin siinä kuskinpenkillä, ainoastaan koira seuranani,  tunsin itseni hieman hylätyksi, mutta sitten rohkaistuin tajutessani, että minä olin tärkeä, äitini tosiaan tarvitsi minun apuani. Hevonen tunsi tien hyvin ja liikennettä ei ollut. Vaivuin hieman uniseni omiin mietteisiini. Miten kaikki täällä näytti niin kauniilta – ruoho viheriöi, aurinko paistoi ja linnut lauloivat ja kuitenkin tuolla jossakin isäni taisteli maamme vapauden puolesta, Minulla oli isää kovasti ikävä. Mielessäni kävi ajatus, että toivottavasti eivät venäläiskoneet ole liikkeellä näin aikaisin aamulla. Kesän lämmössä minua ihan puistatti.

Matkamme kulki kapeaa hiekkatietä Nöykkiön kylän läpi. Kauppias Olin ei ollut vielä avannut kauppaansa. Talo näytti kovin yksinäiseltä, mutta olihan aikainen aamu. Nybackan  avoimella tieosuudella vilkaisin taivaalle, mutta viholliskoneita ei onneksi näkynyt.  Piilopaikkaahan tässä peltojen keskellä ei ollut. Söderskogin kartanon pihalla oli liikettä. Ajattelin, että varmasti  lehmät oli lypsetty ja työväki nyt menossa  omiin askareisiinsa.  Muuralan sairaalan  mäessä minua alkoi jo jännittää. Miten saisin hevosen peruuttamaan myllärin toivomalla tavalla? Huh, miten vatsaa oikein nipisti.

Myllyn edessä oli lastaussilta ja siihen piti saada hevonen kauniisti peruuttamaan. No niin, taas kävi hullusti. Hevonen otti kovan vauhdin ja tikut vaan lensivät lastaussillan laudoista ja kuului kova pamaus ja sitten hiljaisuus. Mylläri ryntäsi ulos ja sain kuulla kunniani.  Säkit nostettiin kärryistä ja käsky kävi: ”Vänta här. Jag malar säden genast. En muista, mutta ilmeisesti käynnistä piti tehdä tarkat paperit kansahuollolle, mutta sen ongelman jätin aikuisille.

Odotin puolinukuksissa kärryissä ja ikuisuuden jälkeen kuulin, kun mylläri kutsui. Backa hit så får du säckarna. Huh, sama rulijanssi, mutta tällä kertaa Liisa totteli ja niin alkoi kotimatka.
Miten onnellinen olin kun kotini Övergård näkyi. Kaikki oli tällä kertaa päättynyt onnellisesti. Koirani Sessan hyppäsi kärryiltä ja etsi itselleen varjoisan paikan  pensaan alta ja nukahti väsyneenä päivän koettelemuksista.
Sen pituinen se.

Benita Åkerlund


Uutiset Espoo.fi

Uimahalleissa ja maauimalassa tulee edelleen noudattaa turvavälejä

Uimahalleissa ja maauimalassa noudatetaan edelleen turvavälejä ja korostetaan hygieniaohjeistuksen noudattamisen...

Lue lisää »

Selkeä linjaus maskisuositukseen

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat sekä HUSin ja HSL:n toimitusjohtajat kiirehtivät selkeää linjausta...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Uusi pääkatu käyttöön Finnoossa

Uuteen meri- ja metrokaupunginosaan Finnooseen ajaminen helpottuu, kun alueen kolmas pääkatu, Finnoonsilta, avataan...

Lue lisää »

Espoon vanhaa kaupungintaloa ei suojella

Espoon keskuksessa sijaitsevaa vanhaa kaupungintaloa ei suojella. Ympäristöministeriö on hylännyt valituksen, joka...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kenellä on oikeus kotiseutuun? -selvitys käynnistyy kyselyllä

Kotiseutuliitto toteuttaa syksyn 2020 aikana valtakunnallisen selvityksen kulttuurisesti moninaisesta...

Lue lisää »

Kotiseudulle-apurahat haettavissa elokuun ajan

Kotiseudulle-apurahat ovat elokuun ajan haettavissa osoitteessa www.bit.ly/Kotiseudulle. Hakulomake sulkeutuu...

Lue lisää »