web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Muistoja jatkosodan ajoilta

Muistoja jatkosodan ajoilta


Muistan, miten äitini  herätti minut aikaisin aamulla hellästi minua ravistellen. ” Nousehan ylös! Muistathan, että tänään sinun  pitää ajaa Lindholmin sahan myllylle. Tarvitsemme jauhoja”. Lindholmin saha/mylly sijaitsi Espoon keskustassa aivan rautatien tuntumassa.

Unisena söin aamupuuroni. Sokeria ei ollut, mutta kotona tehtyä siirappia sain panna puurolleni. Sitten menimme talliin, jossa Liisa-hevonen iloisesti rouskutti heiniä tietämättömänä edessä olevasta matkasta. Yleensä minulle annettiin Polle, vanha  pattijalkanen hevonen. Mutta tärkeän tehtäväni  kunniaksi nuori Liisa valjastettiin kumipyöräisten kärryjen eteen.  Naiset nostivat yhteisvoimin viljasäkit kärryihin ja niin matka alkoi. Koirani Sessan hyppäsi kyytiin iloisesti häntäänsä heiluttaen ja niin matkani alkoi. Yksin siinä kuskinpenkillä, ainoastaan koira seuranani,  tunsin itseni hieman hylätyksi, mutta sitten rohkaistuin tajutessani, että minä olin tärkeä, äitini tosiaan tarvitsi minun apuani. Hevonen tunsi tien hyvin ja liikennettä ei ollut. Vaivuin hieman uniseni omiin mietteisiini. Miten kaikki täällä näytti niin kauniilta – ruoho viheriöi, aurinko paistoi ja linnut lauloivat ja kuitenkin tuolla jossakin isäni taisteli maamme vapauden puolesta, Minulla oli isää kovasti ikävä. Mielessäni kävi ajatus, että toivottavasti eivät venäläiskoneet ole liikkeellä näin aikaisin aamulla. Kesän lämmössä minua ihan puistatti.

Matkamme kulki kapeaa hiekkatietä Nöykkiön kylän läpi. Kauppias Olin ei ollut vielä avannut kauppaansa. Talo näytti kovin yksinäiseltä, mutta olihan aikainen aamu. Nybackan  avoimella tieosuudella vilkaisin taivaalle, mutta viholliskoneita ei onneksi näkynyt.  Piilopaikkaahan tässä peltojen keskellä ei ollut. Söderskogin kartanon pihalla oli liikettä. Ajattelin, että varmasti  lehmät oli lypsetty ja työväki nyt menossa  omiin askareisiinsa.  Muuralan sairaalan  mäessä minua alkoi jo jännittää. Miten saisin hevosen peruuttamaan myllärin toivomalla tavalla? Huh, miten vatsaa oikein nipisti.

Myllyn edessä oli lastaussilta ja siihen piti saada hevonen kauniisti peruuttamaan. No niin, taas kävi hullusti. Hevonen otti kovan vauhdin ja tikut vaan lensivät lastaussillan laudoista ja kuului kova pamaus ja sitten hiljaisuus. Mylläri ryntäsi ulos ja sain kuulla kunniani.  Säkit nostettiin kärryistä ja käsky kävi: ”Vänta här. Jag malar säden genast. En muista, mutta ilmeisesti käynnistä piti tehdä tarkat paperit kansahuollolle, mutta sen ongelman jätin aikuisille.

Odotin puolinukuksissa kärryissä ja ikuisuuden jälkeen kuulin, kun mylläri kutsui. Backa hit så får du säckarna. Huh, sama rulijanssi, mutta tällä kertaa Liisa totteli ja niin alkoi kotimatka.
Miten onnellinen olin kun kotini Övergård näkyi. Kaikki oli tällä kertaa päättynyt onnellisesti. Koirani Sessan hyppäsi kärryiltä ja etsi itselleen varjoisan paikan  pensaan alta ja nukahti väsyneenä päivän koettelemuksista.
Sen pituinen se.

Benita Åkerlund


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

eMuseo-tukea paikallisille kulttuuriperintökohteille

Tule mukaan ilmaiselle eMuseo-tukiklinikalle 23. marraskuuta. eMuseo-palvelun avulla paikallismuseoille,...

Lue lisää »

Kotiseutuliiton johto jatkaa samassa kokoonpanossa

Vuotta 2024 vietetään kaikkien kotiseutujen juhlana Suomen Kotiseutuliiton valtuuston syyskokous päätti lauantaina...

Lue lisää »