web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Talvisodan 1939 joulumuistoja

Talvisodan 1939 joulumuistoja

Olin silloin seitsemänvuotias tyttönen. Soukassa oli syksyn aikana tapahtunut paljon muutoksia.  Kun pommitukset alkoivat Helsingissä marraskuussa naiset, lapset ja vanhukset etsiytyivät pois hävityksen jaloista ja tulivat evakkoon kesämökkeihinsä Soukkaan. Yhtäkkiä hiljaisessa maalaiskylässä oli eloa – lapsia, leikkitovereita. Joulua valmisteltiin kovan pakkasen paukkuessa nurkissa.  Me lapset teimme joulukoristeita vanhoista värillisistä papereista ja laatikkojen pohjilta etsimme kynttilänpätkiä, jotka sulatimme ja niistä yritimme valaa uusia kynttilöitä. Niistä tuli todella hassun näköisiä. Ne olivat erittäin kirjavia, koska kynttiläntumpit olivat sinisiä, punaisia, keltaisia ja vihreitä. Kaiken lisäksi kynttilöistä oli aivan mahdotonta saada suoria, kun tuo kynttilän valamisen taito ei ole niin yksinkertainen. Mutta meistä ne olivat upeita. Kun ne sitten jouluaattona pantiin kuuseen ne pärskivät iloisesti, sillä steariiniin oli jäänyt vettä. Syksyn omenoita oli varastoitu laatikoihin ja niitä ripustimme kuuseen. Seuraavana vuonna ei niitä sitten ollutkaan, koska kaikki omenapuut paleltuivat sinä talvena kovassa pakkasessa. Teimme toisillemme joululahjoja.  Panimme vettä kulhoon ja tiputimme tätä värillistä steariinia veteen ja näin loimme kauniita steariiniluomuksia, jotka sitten suurella rakkaudella pantiin paketteihin. Jouluilon keskellä oli muistettava huolehtia tarkoin ikkunoiden pimentämisestä. Valonpilkahdustakaan ei saanut näkyä, tällainen oli käsky. Almanakkaa luettiin tarkkaan – eihän vaan ollut jouluna täysikuu! Nimittäin silloin viholliskoneet saattoivat häiritä joulurauhaamme.

Oli kova ruokapula, mutta täällä maalla meillä oli omat keinomme. Olimme ottaneet aikaisemmin syksyllä pienen porsaan, joka ensi alkuun sai oman laatikon keittiössämme. Se kasvoi ja voi hyvin. Me lapset rakastimme sitä ja kun se sitten oli kasvanut isommaksi ja se oli pakko siirtää sikalaan, me itkimme! Se oli ns. musta sika, eli sitä ei ilmoitettu kansanhuoltolautakunnalle.  Jouluksi se teurastettiin ja kaupunkilaislapsista se oli kauhea teko. Mutta minä maatalon lapsena pidin sitä aivan luonnollisena ja vesi suussa odotin jouluaattoa. Muistan että meitä oli koko joukko väkeä joulupöydässä ja siinä tuo kinkku körötti komeana keskellä pöytää. Paras ystäväni purskahti itkuun, lähti pois pöydästä ja kieltäytyi syömästä kinkkua. Monella muullakin oli kyynel silmässä, mutta nälkä voitti.  Joulupukkikin oli löytänyt tiensä Soukkaan ja vannottuamme olevamme kilttejä lapsia saimme pieniä paketteja. Muistan, että sain sukat, jotka olivat hyvin karheita mutta erittäin lämpimät. Minulla nimittäin oli karkeakarvainen terrieri Sessan, joka oli trimmattu ja sen karvoista oli kehrätty lankaa.

Meillä lapsilla oli hauskaa. Lauloimme ja tanssimme kuusen ympärillä, mutta vanhempi väki istui surumielisenä ja ajatteli omaisiaan rintamalla. Tuo suru kyllä tarttui meihin lapsiinkin, kun tuli aika kuunnella uutisia radiosta. Me lapset hiivimme äitiemme kainaloon ja hiljennyimme. Yhtäkkiä lähetys keskeytyi kun Tiltun ääni sotkeutui lähetykseen. Tiltu oli venäläinen nainen, joka puhui hyvin suomea ja omasta puolestaan kertoi, miten kaikki oli hyvin Venäjällä. Jouluyön taika oli poissa.

Vieraamme alkoivat pukeutua paksuihin vaatteisiinsa ja poistuivat hiljaa pimeään yöhön kylmiin mökkeihinsä. Lumi narskui jalkojen alla kovassa pakkasessa. Siellä täällä näkyi taskulampun sininen valo (lampuissa ei saanut olla normaali valo, vaan valokeila peitettiin sinisellä värillä, joka ei näkynyt taivaalle) ja kuului hiljainen joulun toivotus ” Hyvää Joulua”.


Benita Åkerlund  
Uutiset Espoo.fi

Espoolaisessa päiväkodissa koronavirusaltistus – noin 15 henkilöä karanteeniin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu uusia koronavirustartuntoja. Yksi tartunnan saaneista on ollut...

Lue lisää »

Seniorineuvonta Nestorin ja aikuisten sosiaalipalvelujen puhelinajat muuttuvat 3.8.2020

Puhelinpalvelujen aukioloa pidennettiin keväällä koronavirustilanteen vuoksi. Nyt palaamme normaaleihin...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Uusi pääkatu käyttöön Finnoossa

Uuteen meri- ja metrokaupunginosaan Finnooseen ajaminen helpottuu, kun alueen kolmas pääkatu, Finnoonsilta, avataan...

Lue lisää »

Espoon vanhaa kaupungintaloa ei suojella

Espoon keskuksessa sijaitsevaa vanhaa kaupungintaloa ei suojella. Ympäristöministeriö on hylännyt valituksen, joka...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kenellä on oikeus kotiseutuun? -selvitys käynnistyy kyselyllä

Kotiseutuliitto toteuttaa syksyn 2020 aikana valtakunnallisen selvityksen kulttuurisesti moninaisesta...

Lue lisää »

Kotiseudulle-apurahat haettavissa elokuun ajan

Kotiseudulle-apurahat ovat elokuun ajan haettavissa osoitteessa www.bit.ly/Kotiseudulle. Hakulomake sulkeutuu...

Lue lisää »