web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

1890 - Sykloni " Elokuun myrsky"

28.8.1890 Sykloni ” Elokuun myrsky”

Kyseisenä päivänä mitattiin Helsingissä kaikkien aikojen kovin myrsky Suomessa. Tuulen väitetään puhaltaneen tuolloin hurrikaanin raivolla, 50 metriä sekunnissa. ”Elokuun myrskyksi” nimitetty, tunteja kestänyt myrsky heitti isojakin aluksia maalle ja repi tukevankin puuston nurin.
Kirjailija Katri Bergholm vietti kesänsä  Småholmarna-nimisillä saarilla Espoonlahdessa ja kirjoittaa kirjassaan  ”Kuultua ja elettyä” myrskystä seuraavasti:
”Kaameana säilyy mielessäni elokuun 28 p. 1890, jolloin todellinen hirmumyrsky raivosi saaristossa. Jo aamulla oli tuuli hyvin raju, mutta klo 5:n aikaan se kiihtyi hirmumyrskyksi. Aaltoja ei enää voinut erottaa, vaan meri kiehui kattilana, jonka vaahto lensi korkealla ilmassa. Parvekkeen ovi ei pysynyt lukittunakaan kiinni, vaan isän täytyi naulata se suurilla nauloilla.  Gustaf oli mennyt venerantaan tarkastamaan että köydet kestäisivät. Samassa alkoi puita kaatua, paksut männyt katkesivat keskeltä kuin tikut, ja latvat lensivät ilmassa kymmeniä metrejä. Vanhempani olivat levottomia Gustan vuoksi, mutta lopulta hän palasi kiivettyään yli kaatuneiden puiden. Isä oli levoton myös siitä, että myrsky voisi viedä koko huvilamme, sillä siinä ei ollut kivijalkaa vaan lepäsi muutamien tukikivien varassa. – Minne katselikin, näki vain katkenneita puita. Meidänkin pieniltä saariltamme myrsky oli kaatanut yli 300 puuta.- Osvald de la Chapelle oli purjehtimassa
”Norallaan”, mutta hän ei päässyt myrskyssä kääntymään, vaan purjehti kohti Sökön rantaa, mistä ”Nora” seuraavana päivänä löydettiin satakunta metriä rannasta.  Osvaldille  itselleen ei ollut sen pahempaa tapahtunut.” Näin siis kirjoitti Katri Bergholm vuonna 1944
Zacharias Topelius puolestaan kuvaa kirjassaan ” Lukemista Lapsille” hyvin elävästi tämän hirmumyrskyn menoa. Hän vertaa myrskyä pillastuneeseen hevoseen, joka sekoitettuaan meren jatkaa matkaa rikkoen eteensä tulleen metsän, ohimennen kynsii irti latojen olkikatot, hajottaa savupiiput, halkaisee ikkunalasit, kaataa tuulimyllyjä  kuin  korttitaloja. Huomaamattaan se heittää pienen Tuulivei-nimisen purjealuksen  herneenpalon tavoin  ulkosaaren katajapensaiden joukkoon.

Saaristossa kaatuneista puista sahattiin puutavaraa, josta rakennettiin useita rakennuksia  mm. suurin osa Vasikkasaaren taloista. Talonpojat korjailivat talojaan ja rakensivat liitereitä ja verantoja.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi  ”Elokuun myrskystä” 115 vuotta. Toivotaan, että tänä vuonna elokuun 28. päivä  voidaan viettää  rauhallisemmissa merkeissä.


Benita Åkerlund

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kuortaneesta kertova Nokiottat on Vuoden kotiseututeos

Ritarikuntien kansleri Jussi Nuorteva on valinnut Vuoden kotiseututeos -kilpailun voittajaksi Kuortaneen kunnan...

Lue lisää »

Jaakko Numminen 1928–2022

Liittomme kunniajäsen, ministeri, kansliapäällikkö Jaakko Numminen kuoli Helsingissä 19. syyskuuta 2022. Jaakko...

Lue lisää »