web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tietotori

Keisariperheen vierailu 1889 villa Fridhemissä

Keisariperheen vierailu 1889 villa Fridhemissä

Venäjän keisari Aleksanteri III perheineen  vieraili useasti Suomen kauniissa saaristossa. Keisarillinen  perhe halusi päästä hetkeksi pois raskaista hallitsijatehtävistään  ja viettää normaalia perhe-elämää. Rauhaa tarjosi Suomen saaristo.

Villa Fridhem sijaitsee Soukan niemen kärjessä ja meritse ohikulkevat voivat vielä tänä päivänä ihailla huvilan taidokkaita puuleikkauksia. Leskirouva  Emmy Cedercreutz rakennutti talon  n. 1880  muutettuaan Helsinkiin Köyliön kartanosta. Huvila muistuttaa tarkasti Viipurin Sammonlahdella ollutta huvilaa. Emmy Cedercreutz os. Hackman oli kotoisin  Viipurista, samoin talon suunnitellut  kapteeni Ekström.

Amiraali Otto von Kraemer ja hänen puolisonsa Sophie (os. Cedercreutz, Emmy Cedercreutzin tytär) olivat keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovnan  läheisiä ystäviä. Kesäkuussa 1889 keisariperhe suunnitteli  vierailevansa  von Kraemerin luona Soukan niemellä Fridhemissä, mutta tarkka päivämäärä ei ollut tiedossa.  Amiraali itse oli  työtehtävissä Pietarissa ja keisarivierailun järjestelyt  jäivät Sophie von Kraemerin harteille. Hän oli lähettänyt Helsinkiin kaksi tarmokasta  naista, joiden tehtävänä  oli välittömästi ilmoittaa Fridhemiin, kun keisarin saattue ohitti pääkaupungin. 20.6. vähän ennen  kello 12 kaksi sanansaattajaa souti Fridhemin laituriin ja ilmoittivat hengästyneinä, että keisarillinen saattue saapuisi millä hetkellä hyvänsä  ja toivat vierailua varten  huvilalle kaksi laatikkoa samppanjaa. Sophie von Kraemer oli vielä antamassa henkilökunnalle viimeiset ohjeet, kun  keisarillinen saattue ankkuroi lahdelle. Saattueeseen kuului kolme huvialusta ja kaksi sota-alusta. Keisarin perhe purjehti Tsarevna-nimisellä aluksella. Nimi tarkoittaa tsaarin tytär. Mukana purjehduksella oli myös Kreikan kuningatar Olga. Seurue aterioi Fridhemissä ja kerrotaan, että von Kraemerin tytär oli niin peloissaan vierailun johdosta, että hän piiloutui komeroon. Vierailu herätti tietenkin suurta kiinnostusta.  Saman päivän iltapäivänä saapui Espoonlahdelle höyrylaiva Onni tuoden mukanaan Kaartin Pataljoonan upseereja ja laulajia sekä  Uudenmaan Pataljoonan soittokunnan. Hieman myöhemmin ankkuripaikalle tuli höyrylaiva Thor ja Työväenyhdistyksen  laulukuoro. Thorin vanavedessä seurasi kaksi höyrypurtta mukanaan uteliaita helsinkiläisiä. Paikkakuntalaiset soutivat tietenkin ankkuripaikalle ja keisari,  joka oli palaamassa Fridhemistä ei voinut salata tyytyväisyyttään. Hän seisoi laivansa kannella hymyillen ja huusi: Päivää suomalaiset. Veneistä kaikui: Jumala siunatkoon keisaria! Hurraahuudot vaikenivat vasta kun soittokunta alkoi soittaa Keisarihymniä.

Juhlaa riitti myöhäiseen iltaan. Keisariperheelle heitettiin veneistä kukkia ja puuseppä Söderström Staffansin saarelta ohjasi kuljetuslotjansa aivan Tsarevnan kylkeen  ja ilmoitti lahjoittavansa keisarille  tekemänsä kirjoituspöydän, joka hurraahuudoin säestämänä sitten hinattiin laivan kannelle. Vierailun aikana keisarinna Maria Feodorovna alias Dagmar kiipesi Kasavuorelle ihailemaan ihastuttavaa näköalaa.

Vierailun kunniaksi rantakallioon (nyt  Fridhemin ja Sigurd Frosteruksen huviloiden välissä) hakattiin muistokirjoitus, jossa kullatuin kirjaimin lukee  Till minne av Det Höga Besök hvarmed DD MM kejsar Aleksander, kejsarinnan Maria Feodorovna, och drottning Olga af Grekland hedrade Fridhem den 20 juni - 2 juli 1889. Teksti on edelleen luettavissa, joskin kirjaimien kulta on kuluneiden vuosien  aikana rapissut. Pitäisikö meidän soukkalaisten huolehtia kirjoituksen restauroinnista? Vierailun päätteeksi keisarilliset kirjoittivat nimensä Fridhemin vieraskirjaan, joka vielä on suvun hallussa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voin vielä kertoa, että  soutuvene, jolla von Kraemerin perhe piti yhteyttä keisarilliseen saattueeseen on nykyään Korpoon Saaristolaismuseossa. Vene löydettiin erittäin huonokuntoisena Fridhemin lähimetsästä. Vene restauroitiin ja on nyt nähtävänä  mainitussa museossa.

Benita Åkerlund  tammikuussa 2005


Uutiset Espoo.fi

Koronatartuntojen lisääntyminen kuormittaa tartunnanjäljitystä

Koronavirustartuntojen määrä Espoossa on kasvanut. Tartuntoja todetaan tällä hetkellä erityisesti nuorilla...

Lue lisää »

Koronarokotuksen tehosterokotuksen aikaistaminen on mahdollista

Voit aikaistaa tehosterokotuksen ajankohtaa aikaisintaan kahdeksan viikon päähän ensimmäisen koronarokotusannoksen...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Merkityksellisiä kesätöitä

Aleksi Kinnunen, Eveliina Kunnaton ja Hugo Leppäsyrjä miettivät kesätöissään Espoon...

Lue lisää »

Valtuusto hyväksyi Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan

Kaava mahdollistaa 40 000 uutta asukasta ja 7 000 uutta työpaikkaa Pohjois- ja Keski-Espooseen. Kaava-alue on...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Ota käyttöön Kulttuuriperinnön keskustelukompassi!

Kulttuuriperinnön keskustelukompassi on työkalu yhteisöille kulttuuriperintöä käsitteleviin työpajoihin....

Lue lisää »

Vastaa HAMA-kyselyyn harvaan asutun maaseudun kulttuuritoiminnasta

Maa- ja metsätalousministeriön koordinoima harvaan asuttujen alueiden parlamentaarinen (HAMA) työryhmä kerää...

Lue lisää »