web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Keisariperheen vierailu 1889 villa Fridhemissä

Keisariperheen vierailu 1889 villa Fridhemissä

Venäjän keisari Aleksanteri III perheineen  vieraili useasti Suomen kauniissa saaristossa. Keisarillinen  perhe halusi päästä hetkeksi pois raskaista hallitsijatehtävistään  ja viettää normaalia perhe-elämää. Rauhaa tarjosi Suomen saaristo.

Villa Fridhem sijaitsee Soukan niemen kärjessä ja meritse ohikulkevat voivat vielä tänä päivänä ihailla huvilan taidokkaita puuleikkauksia. Leskirouva  Emmy Cedercreutz rakennutti talon  n. 1880  muutettuaan Helsinkiin Köyliön kartanosta. Huvila muistuttaa tarkasti Viipurin Sammonlahdella ollutta huvilaa. Emmy Cedercreutz os. Hackman oli kotoisin  Viipurista, samoin talon suunnitellut  kapteeni Ekström.

Amiraali Otto von Kraemer ja hänen puolisonsa Sophie (os. Cedercreutz, Emmy Cedercreutzin tytär) olivat keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovnan  läheisiä ystäviä. Kesäkuussa 1889 keisariperhe suunnitteli  vierailevansa  von Kraemerin luona Soukan niemellä Fridhemissä, mutta tarkka päivämäärä ei ollut tiedossa.  Amiraali itse oli  työtehtävissä Pietarissa ja keisarivierailun järjestelyt  jäivät Sophie von Kraemerin harteille. Hän oli lähettänyt Helsinkiin kaksi tarmokasta  naista, joiden tehtävänä  oli välittömästi ilmoittaa Fridhemiin, kun keisarin saattue ohitti pääkaupungin. 20.6. vähän ennen  kello 12 kaksi sanansaattajaa souti Fridhemin laituriin ja ilmoittivat hengästyneinä, että keisarillinen saattue saapuisi millä hetkellä hyvänsä  ja toivat vierailua varten  huvilalle kaksi laatikkoa samppanjaa. Sophie von Kraemer oli vielä antamassa henkilökunnalle viimeiset ohjeet, kun  keisarillinen saattue ankkuroi lahdelle. Saattueeseen kuului kolme huvialusta ja kaksi sota-alusta. Keisarin perhe purjehti Tsarevna-nimisellä aluksella. Nimi tarkoittaa tsaarin tytär. Mukana purjehduksella oli myös Kreikan kuningatar Olga. Seurue aterioi Fridhemissä ja kerrotaan, että von Kraemerin tytär oli niin peloissaan vierailun johdosta, että hän piiloutui komeroon. Vierailu herätti tietenkin suurta kiinnostusta.  Saman päivän iltapäivänä saapui Espoonlahdelle höyrylaiva Onni tuoden mukanaan Kaartin Pataljoonan upseereja ja laulajia sekä  Uudenmaan Pataljoonan soittokunnan. Hieman myöhemmin ankkuripaikalle tuli höyrylaiva Thor ja Työväenyhdistyksen  laulukuoro. Thorin vanavedessä seurasi kaksi höyrypurtta mukanaan uteliaita helsinkiläisiä. Paikkakuntalaiset soutivat tietenkin ankkuripaikalle ja keisari,  joka oli palaamassa Fridhemistä ei voinut salata tyytyväisyyttään. Hän seisoi laivansa kannella hymyillen ja huusi: Päivää suomalaiset. Veneistä kaikui: Jumala siunatkoon keisaria! Hurraahuudot vaikenivat vasta kun soittokunta alkoi soittaa Keisarihymniä.

Juhlaa riitti myöhäiseen iltaan. Keisariperheelle heitettiin veneistä kukkia ja puuseppä Söderström Staffansin saarelta ohjasi kuljetuslotjansa aivan Tsarevnan kylkeen  ja ilmoitti lahjoittavansa keisarille  tekemänsä kirjoituspöydän, joka hurraahuudoin säestämänä sitten hinattiin laivan kannelle. Vierailun aikana keisarinna Maria Feodorovna alias Dagmar kiipesi Kasavuorelle ihailemaan ihastuttavaa näköalaa.

Vierailun kunniaksi rantakallioon (nyt  Fridhemin ja Sigurd Frosteruksen huviloiden välissä) hakattiin muistokirjoitus, jossa kullatuin kirjaimin lukee  Till minne av Det Höga Besök hvarmed DD MM kejsar Aleksander, kejsarinnan Maria Feodorovna, och drottning Olga af Grekland hedrade Fridhem den 20 juni - 2 juli 1889. Teksti on edelleen luettavissa, joskin kirjaimien kulta on kuluneiden vuosien  aikana rapissut. Pitäisikö meidän soukkalaisten huolehtia kirjoituksen restauroinnista? Vierailun päätteeksi keisarilliset kirjoittivat nimensä Fridhemin vieraskirjaan, joka vielä on suvun hallussa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voin vielä kertoa, että  soutuvene, jolla von Kraemerin perhe piti yhteyttä keisarilliseen saattueeseen on nykyään Korpoon Saaristolaismuseossa. Vene löydettiin erittäin huonokuntoisena Fridhemin lähimetsästä. Vene restauroitiin ja on nyt nähtävänä  mainitussa museossa.

Benita Åkerlund  tammikuussa 2005


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokous 14.4.2021

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksen päätöksiä. Lautakunta käsitteli Espoon pohjois- ja keskiosien...

Lue lisää »

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokous 31.3.2021

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksen päätöksiä. Jorvin sairaalan asemakaavan muutosehdotus hyväksyttiin...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Satoja rakkaudentunnustuksia kaikille avoimeen Vuoden kaupunginosa -kilpailuun

Yhdessä tekeminen ja asukkaiden itse järjestämät tapahtumat, ystävälliset ihmiset ja välitön...

Lue lisää »

Museovirasto jakoi avustuksia 84:lle paikallismuseohankkeelle

Museovirasto on jakanut paikallismuseoiden hankeavustukset vuodelle 2021. Avustusta myönnettiin 84 hankkeelle...

Lue lisää »