web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Haikara kävi Espoossa 13.3 -31.12.1944

Haikara kävi Espoossa 13.3.-31.12.1944
Kappale Espoon historiaa

Sunnuntaina helmikuun 6. päivänä klo 19 aikoihin omaisten ollessa vierailemassa Kätilöopiston hoito-osastolla alkoivat hälytyssireenit ulvoa. Seurasi voimakas, läpi yön klo 5 saakka toistuvina aaltoina jatkunut vihollisten ilmahyökkäys Helsinkiä vastaan.  Kätilöopisto sai runsaan osansa lukuisten pommien pudotessa sen alueelle ja lähiympäristöön. Laitoksen kaikki rakennukset vaurioituvat käyttökelvottomiksi.

Kätilöopisto jouduttiin evakuoimaan Hämeenlinnaan, Tuusulaan ja Espooseen. Näin Lagstadin kansakoulusta, Espoon joen varrella vanhaa kirkkoa vastapäätä, tuli sairaala/synnytyslaitos alkaen 13.3.1944. Lagstadin alakerrassa synnytysosastolla oli 10 vuodepaikkaa. Talossa toimi samanaikaisesti sisätautiosasto, jossa oli 17 vuodepaikkaa. Mainittuna aikana syntyi Lagstadissa 193 lasta. Sisätautiosastolla hoidettiin 57 potilasta.

Kulkuyhteydet olivat kehnot ja kun olen haastatellut näitä Lagstadissa syntyneitä “lapsia” on suuri ihme, että äidit ehtivät ajoissa Lagstadiin. Eräs äiti, jolla todettiin olevan komplikaatioita, työnnettiin kottikärryillä Lagstadista Espoon asemalle, ja sitten junalla Helsinkiin, jossa  ambulanssi odotti. Lapsi syntyi terveenä! Eräs äiti tuli Lagstadiin heinäreellä, toinen käveli Viherlaaksosta. Kirkkonummelta synnyttävä äiti joutui turvautumaan poliisiauton kuljetukseen - lapsi syntyi autossa aivan Lagstadin oven edessä.  Nuuksiosta isä ajoi synnyttävän vaimonsa polkupyörän “pakkarilla” Lagstadiin. Soukassa kauppias Uno Ahlström oli suosittu. Hänellä oli pieni kuorma-auto ja bensiiniä. Eräs äiti kertoi seuraavasti: “Tunsin, että aikani lähestyi. Asuimme Vesiniityssä ja mieheni lähti aamuyöstä kävellen Ahlstromin kaupalle, joka sijaitsi Soukanniemessä. Kyyti järjestyi ja ehdin ajoissa. Synnytin pulskan yli nelikiloisen pojan, jota synnytysosastolla kutsuttiin “isäntämieheksi”. Viikon päästä oli kotiinlähdön aika. Hoitajat kehottivat minua käymään kansanhuoltolaitoksessa hakemassa elintarvikekortit - lapsi olisi sillä aikaa hyvässä hoidossa. Tein työtä käskettyä ja päätin samalla käväistä kirkkoherran puheilla, että poika saisi  kasteen ja nimen. Mutta miten kotiinkuljetus? Ahlströmillä oli kiire, mutta Suvisaariston bussilinjan kuljettaja ilmoitti voivansa ajojensa lomassa hakea minut ja pojan Lagstadista.  Bussilla ajettiin  ensin poikaa kastamaan ja sitten kotiin Vesiniittyyn. Komea oli kotiintulo!”

Nämä nyt tänä vuonna 60 vuotta täyttävät “vauvat” viettivät Lagstadin kotiseututalossa yhteiset syntymäpäiväjuhlat. Musiikki soi, juttuja riitti ja kinuskikakku maistui. Näin haikara kävi Espoossa

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kuortaneesta kertova Nokiottat on Vuoden kotiseututeos

Ritarikuntien kansleri Jussi Nuorteva on valinnut Vuoden kotiseututeos -kilpailun voittajaksi Kuortaneen kunnan...

Lue lisää »

Jaakko Numminen 1928–2022

Liittomme kunniajäsen, ministeri, kansliapäällikkö Jaakko Numminen kuoli Helsingissä 19. syyskuuta 2022. Jaakko...

Lue lisää »