web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Haikara kävi Espoossa 13.3 -31.12.1944

Haikara kävi Espoossa 13.3.-31.12.1944
Kappale Espoon historiaa

Sunnuntaina helmikuun 6. päivänä klo 19 aikoihin omaisten ollessa vierailemassa Kätilöopiston hoito-osastolla alkoivat hälytyssireenit ulvoa. Seurasi voimakas, läpi yön klo 5 saakka toistuvina aaltoina jatkunut vihollisten ilmahyökkäys Helsinkiä vastaan.  Kätilöopisto sai runsaan osansa lukuisten pommien pudotessa sen alueelle ja lähiympäristöön. Laitoksen kaikki rakennukset vaurioituvat käyttökelvottomiksi.

Kätilöopisto jouduttiin evakuoimaan Hämeenlinnaan, Tuusulaan ja Espooseen. Näin Lagstadin kansakoulusta, Espoon joen varrella vanhaa kirkkoa vastapäätä, tuli sairaala/synnytyslaitos alkaen 13.3.1944. Lagstadin alakerrassa synnytysosastolla oli 10 vuodepaikkaa. Talossa toimi samanaikaisesti sisätautiosasto, jossa oli 17 vuodepaikkaa. Mainittuna aikana syntyi Lagstadissa 193 lasta. Sisätautiosastolla hoidettiin 57 potilasta.

Kulkuyhteydet olivat kehnot ja kun olen haastatellut näitä Lagstadissa syntyneitä “lapsia” on suuri ihme, että äidit ehtivät ajoissa Lagstadiin. Eräs äiti, jolla todettiin olevan komplikaatioita, työnnettiin kottikärryillä Lagstadista Espoon asemalle, ja sitten junalla Helsinkiin, jossa  ambulanssi odotti. Lapsi syntyi terveenä! Eräs äiti tuli Lagstadiin heinäreellä, toinen käveli Viherlaaksosta. Kirkkonummelta synnyttävä äiti joutui turvautumaan poliisiauton kuljetukseen - lapsi syntyi autossa aivan Lagstadin oven edessä.  Nuuksiosta isä ajoi synnyttävän vaimonsa polkupyörän “pakkarilla” Lagstadiin. Soukassa kauppias Uno Ahlström oli suosittu. Hänellä oli pieni kuorma-auto ja bensiiniä. Eräs äiti kertoi seuraavasti: “Tunsin, että aikani lähestyi. Asuimme Vesiniityssä ja mieheni lähti aamuyöstä kävellen Ahlstromin kaupalle, joka sijaitsi Soukanniemessä. Kyyti järjestyi ja ehdin ajoissa. Synnytin pulskan yli nelikiloisen pojan, jota synnytysosastolla kutsuttiin “isäntämieheksi”. Viikon päästä oli kotiinlähdön aika. Hoitajat kehottivat minua käymään kansanhuoltolaitoksessa hakemassa elintarvikekortit - lapsi olisi sillä aikaa hyvässä hoidossa. Tein työtä käskettyä ja päätin samalla käväistä kirkkoherran puheilla, että poika saisi  kasteen ja nimen. Mutta miten kotiinkuljetus? Ahlströmillä oli kiire, mutta Suvisaariston bussilinjan kuljettaja ilmoitti voivansa ajojensa lomassa hakea minut ja pojan Lagstadista.  Bussilla ajettiin  ensin poikaa kastamaan ja sitten kotiin Vesiniittyyn. Komea oli kotiintulo!”

Nämä nyt tänä vuonna 60 vuotta täyttävät “vauvat” viettivät Lagstadin kotiseututalossa yhteiset syntymäpäiväjuhlat. Musiikki soi, juttuja riitti ja kinuskikakku maistui. Näin haikara kävi Espoossa

Uutiset Espoo.fi

Espoolaisessa päiväkodissa koronavirusaltistus – noin 15 henkilöä karanteeniin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu uusia koronavirustartuntoja. Yksi tartunnan saaneista on ollut...

Lue lisää »

Seniorineuvonta Nestorin ja aikuisten sosiaalipalvelujen puhelinajat muuttuvat 3.8.2020

Puhelinpalvelujen aukioloa pidennettiin keväällä koronavirustilanteen vuoksi. Nyt palaamme normaaleihin...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Uusi pääkatu käyttöön Finnoossa

Uuteen meri- ja metrokaupunginosaan Finnooseen ajaminen helpottuu, kun alueen kolmas pääkatu, Finnoonsilta, avataan...

Lue lisää »

Espoon vanhaa kaupungintaloa ei suojella

Espoon keskuksessa sijaitsevaa vanhaa kaupungintaloa ei suojella. Ympäristöministeriö on hylännyt valituksen, joka...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kenellä on oikeus kotiseutuun? -selvitys käynnistyy kyselyllä

Kotiseutuliitto toteuttaa syksyn 2020 aikana valtakunnallisen selvityksen kulttuurisesti moninaisesta...

Lue lisää »

Kotiseudulle-apurahat haettavissa elokuun ajan

Kotiseudulle-apurahat ovat elokuun ajan haettavissa osoitteessa www.bit.ly/Kotiseudulle. Hakulomake sulkeutuu...

Lue lisää »