web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kaunis rantareitti - Osa 1

Kaunis rantareitti - Osa 1

Ilahduin suuresti kun eräänä tammikuun aamuna huomasin - kuulin ja näin - että Espoon kaupungin puisto-osaston miehet olivat ryhtyneet siistimään Soukanlahden pohjukan  metsikköä. Maisema on jo kauan ollut erittäin epäsiisti ja umpeen kasvanut. Tästä inspiroituneena ajattelin kertoa teille, hyvät lukijat, hieman enemmän tästä alueesta. Seisomme Ristiniemen niemen kärjessä ja suuntaamme askeleemme Soukanlahden pohjukkaa kohti. Pysähdymme kuitenkin hetkeksi ja saatamme kuulla historian siipien havinaa. Takanamme on salmi ja kun olin lapsi varoitettiin talvella sen heikoista jäistä, sillä tässä kohdassa vesi virtaa. Oli ennen tapahtunutkin, että hevonen ja reki olivat uponneet heikkoihin jäihin. Salmen toisella puolella on saaria - tämän päivän kartassa “Småholmarna”, mutta vanhoina aikoina niillä oli aivan toiset paljon komeammat nimet, nimittäin Skotlanti, Englanti ja Irlanti.

Kirjassaan “Kuultua ja elettyä” Katri Bergholm kertoo, miten eräänä aamupäivänä 1800-luvun loppupuolella Venäjän keisarin risteilijät “Eläköön” ja “Tsarevna” toivat Espoonlahdelle keisarillisia saaristo-huvimatkailijoita. Katrin veli Kaarlo ryntäsi vetämään lippua tankoon. “Näimme  Aleksanteri III:n kannella, valkoisessa upseeritakissaan, keisarinna nyökkäsi suloisena ja ystävällisenä  venekunnille. Prinsessa Xenia keinui laivakiikussa, joka oli vain lauta pantuna kahden nuoran väliin. Kun keisari näki Hanneksen, (Katrin toisen veljen) kadetti-univormussaan, hän teki hänelle jonkin kysymyksen, johon Hannes  veneessä seisten vastasi venäjänkielellä. Meistä tuntui suurenmoiselta, että keisari oli puhutellut Hannesta!”. Näin siis kirjoittaa Katri Bergholm.

Jatkamme matkaa ja mantereen puolella näkyy villa Korsnäs - tänään osittain purettuna ja muoveihin pakattuna. Johtaja Bertel Björkman on rakennuttanut huvilan nykyasuunsa vuonna 1935. Rakennuksen hirsirunko on ilmeisesti kuitenkin vanhempi. Korsnäs (Ristiniemi) on yksi Espoon vanhimmista huvilapaikoista. Niemellä oli huvilarakennus jo ainakin 1872. 1880-luvulla huvilassa asui arkkitehti Constantin Kiseleffin vaimo Rosa Kiseleff ja myöhemmin ainakin kouluhallituksen kamreeri, asessori Carl Svibergsson ja professori Oskar Heikel. Ennen ensimmäistä maailmansotaa kerrotaan myös valtiomies Danielson-Kalmarin perheineen viettäneen kesiä Korsnäsissa. (Lähde: Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisemia). Mitenkähän Villa Korsnäsin tarina päättyy? Villa Korsnäsiin kuuluu myös rannan tuntumassa sauna, venevaja, kaksi maakellaria ja uimahuone. Tällä hetkellä ne ovat vielä paikoillaan ja elävöittävät rantamaisemaa viehättävällä tavalla. Maakellarissa asustaa kolme lepakkoa, olen kuullut!

Villa Korsnäsiä ympäröi aikoinaan suurehko puistoalue, jossa kasvoi paljon vanhoja jalopuita. Villiintyneestä puistoalueesta on löytynyt ainutlaatuinen pensasruusu, josta yksi osa on otettu talteen ja viety Hongiston Taimistoon. Siellä sille on annettu nimeksi “Korsnäs”.Ruusut ovat vaaleanpunaisia ja heteet ovat keltaisia. Ruusut kukkivat Juhannuksesta ihan talveen asti ja talvehtivat erittäin hyvin. Ruusua on kuulemma myynnissä ensi syksynä, että siitä vaan!

Matka jatkuu
kohti Santalahtea,
josta kerron ensi syksynä ilmestyvässä Seuralaisessa.

Terveisin Benita Åkerlund

Uutiset Espoo.fi

Espoolaisessa päiväkodissa koronavirusaltistus – noin 15 henkilöä karanteeniin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu uusia koronavirustartuntoja. Yksi tartunnan saaneista on ollut...

Lue lisää »

Seniorineuvonta Nestorin ja aikuisten sosiaalipalvelujen puhelinajat muuttuvat 3.8.2020

Puhelinpalvelujen aukioloa pidennettiin keväällä koronavirustilanteen vuoksi. Nyt palaamme normaaleihin...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Uusi pääkatu käyttöön Finnoossa

Uuteen meri- ja metrokaupunginosaan Finnooseen ajaminen helpottuu, kun alueen kolmas pääkatu, Finnoonsilta, avataan...

Lue lisää »

Espoon vanhaa kaupungintaloa ei suojella

Espoon keskuksessa sijaitsevaa vanhaa kaupungintaloa ei suojella. Ympäristöministeriö on hylännyt valituksen, joka...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kenellä on oikeus kotiseutuun? -selvitys käynnistyy kyselyllä

Kotiseutuliitto toteuttaa syksyn 2020 aikana valtakunnallisen selvityksen kulttuurisesti moninaisesta...

Lue lisää »

Kotiseudulle-apurahat haettavissa elokuun ajan

Kotiseudulle-apurahat ovat elokuun ajan haettavissa osoitteessa www.bit.ly/Kotiseudulle. Hakulomake sulkeutuu...

Lue lisää »