web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kaunis rantareitti - Osa 1

Kaunis rantareitti - Osa 1

Ilahduin suuresti kun eräänä tammikuun aamuna huomasin - kuulin ja näin - että Espoon kaupungin puisto-osaston miehet olivat ryhtyneet siistimään Soukanlahden pohjukan  metsikköä. Maisema on jo kauan ollut erittäin epäsiisti ja umpeen kasvanut. Tästä inspiroituneena ajattelin kertoa teille, hyvät lukijat, hieman enemmän tästä alueesta. Seisomme Ristiniemen niemen kärjessä ja suuntaamme askeleemme Soukanlahden pohjukkaa kohti. Pysähdymme kuitenkin hetkeksi ja saatamme kuulla historian siipien havinaa. Takanamme on salmi ja kun olin lapsi varoitettiin talvella sen heikoista jäistä, sillä tässä kohdassa vesi virtaa. Oli ennen tapahtunutkin, että hevonen ja reki olivat uponneet heikkoihin jäihin. Salmen toisella puolella on saaria - tämän päivän kartassa “Småholmarna”, mutta vanhoina aikoina niillä oli aivan toiset paljon komeammat nimet, nimittäin Skotlanti, Englanti ja Irlanti.

Kirjassaan “Kuultua ja elettyä” Katri Bergholm kertoo, miten eräänä aamupäivänä 1800-luvun loppupuolella Venäjän keisarin risteilijät “Eläköön” ja “Tsarevna” toivat Espoonlahdelle keisarillisia saaristo-huvimatkailijoita. Katrin veli Kaarlo ryntäsi vetämään lippua tankoon. “Näimme  Aleksanteri III:n kannella, valkoisessa upseeritakissaan, keisarinna nyökkäsi suloisena ja ystävällisenä  venekunnille. Prinsessa Xenia keinui laivakiikussa, joka oli vain lauta pantuna kahden nuoran väliin. Kun keisari näki Hanneksen, (Katrin toisen veljen) kadetti-univormussaan, hän teki hänelle jonkin kysymyksen, johon Hannes  veneessä seisten vastasi venäjänkielellä. Meistä tuntui suurenmoiselta, että keisari oli puhutellut Hannesta!”. Näin siis kirjoittaa Katri Bergholm.

Jatkamme matkaa ja mantereen puolella näkyy villa Korsnäs - tänään osittain purettuna ja muoveihin pakattuna. Johtaja Bertel Björkman on rakennuttanut huvilan nykyasuunsa vuonna 1935. Rakennuksen hirsirunko on ilmeisesti kuitenkin vanhempi. Korsnäs (Ristiniemi) on yksi Espoon vanhimmista huvilapaikoista. Niemellä oli huvilarakennus jo ainakin 1872. 1880-luvulla huvilassa asui arkkitehti Constantin Kiseleffin vaimo Rosa Kiseleff ja myöhemmin ainakin kouluhallituksen kamreeri, asessori Carl Svibergsson ja professori Oskar Heikel. Ennen ensimmäistä maailmansotaa kerrotaan myös valtiomies Danielson-Kalmarin perheineen viettäneen kesiä Korsnäsissa. (Lähde: Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisemia). Mitenkähän Villa Korsnäsin tarina päättyy? Villa Korsnäsiin kuuluu myös rannan tuntumassa sauna, venevaja, kaksi maakellaria ja uimahuone. Tällä hetkellä ne ovat vielä paikoillaan ja elävöittävät rantamaisemaa viehättävällä tavalla. Maakellarissa asustaa kolme lepakkoa, olen kuullut!

Villa Korsnäsiä ympäröi aikoinaan suurehko puistoalue, jossa kasvoi paljon vanhoja jalopuita. Villiintyneestä puistoalueesta on löytynyt ainutlaatuinen pensasruusu, josta yksi osa on otettu talteen ja viety Hongiston Taimistoon. Siellä sille on annettu nimeksi “Korsnäs”.Ruusut ovat vaaleanpunaisia ja heteet ovat keltaisia. Ruusut kukkivat Juhannuksesta ihan talveen asti ja talvehtivat erittäin hyvin. Ruusua on kuulemma myynnissä ensi syksynä, että siitä vaan!

Matka jatkuu
kohti Santalahtea,
josta kerron ensi syksynä ilmestyvässä Seuralaisessa.

Terveisin Benita Åkerlund

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

ELY-keskus antoi oikaisukehotuksen Espoon valtuuston pohjois- ja keskiosien yleiskaavapäätöksestä  

Uudenmaan ELY-keskus on hakenut oikaisua pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätökseen. Valtuusto...

Lue lisää »

Finnoon keskuksen asemakaavoitus uudelleen työn alle – lintujen suojeluun vahvempi velvoitus

Toukokuussa kumoutunut asemakaava valmistellaan uudelleen syksyllä. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kuortaneesta kertova Nokiottat on Vuoden kotiseututeos

Ritarikuntien kansleri Jussi Nuorteva on valinnut Vuoden kotiseututeos -kilpailun voittajaksi Kuortaneen kunnan...

Lue lisää »

Jaakko Numminen 1928–2022

Liittomme kunniajäsen, ministeri, kansliapäällikkö Jaakko Numminen kuoli Helsingissä 19. syyskuuta 2022. Jaakko...

Lue lisää »