diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Soukka-seura ry - Sökö-sällskapet rf

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tietotori

Jättipalsamin torjunta

Jättipalsamin torjunta

Haitallisten vieraskasvien torjuntatalkoot ovat käynnissä ja meitä kehotetaan ”adoptoimaan” työalueita. Yksinkin voi tehdä jotain.

1.Varusteet
Tarvitset saappaat ja hyvät, mieluiten kosteudenkestävät käsineet. Palsamin varren nesteet kastelevat käsineet pian. Nokkoset ovat ikävää kohdattavaa. Punkkivaaran takia sulje housunlahkeet, pukeudu peittävästi ja peitä hiuksetkin.

2. Ei vielä kukassa oleva jättipalsami
Nyt on kriittinen aika poistaa jättipalsamit ennen niiden kukintaa. Kasvi pitää nyhtää maasta juuripaakun kanssa, sillä pelkästään katkaistuna tai niitettynä se tuottaa uusia varsia ja kukintoja. Juuripaakku lähtee yleensä maasta helposti. Kerää oikealla kädelläsi yksi tai useampi varsi kouraasi ja nykäise koko nippu ylös. Tiheässä kasvustossa voit koota molempiin käsiin ison nipun. Sen jälkeen olisi hyvä puistella multa pois juuripaakuista iskemällä nippua kiveen tai maahan (irrotetunkin juuripaakun varassa kasvi voi jopa kukkia). Jos kasvissa ei ole vielä kukkia, kitketyt varret voi jättää maahan kompostoitumaan; näin neuvoo Espoon Tekninen keskus, jolla ei ole resursseja kerätä näitä jätteitä. Niistä kertyisikin suuret määrät jätesäkkejä, joiden loppusijoitusta pitäisi tarkkaan valvoa, etteivät jättipalsamit joudu uusille alueille kasvamaan. Myöskään oman talon biojätesäiliöön ei kasvia saa panna. 

3. Kukkiva jättipalsami
Jos myöhästymme ja kasvi on jo kukassa, on tuo sinänsä kaunis vaaleanpunainen kukkalatva vain kylmästi hävitettävä. Kukkalatva olisi jo alkuvaiheessa syytä kerätä erikseen, sillä maahan jätettynä se pystyy jopa kehittämään siemenensä. Pidän erillistä muovipussia tarkoitukseen, mutta neuvoja näiden hävittämiseen kaipasin. Jaana Junkkari Teknisen keskuksen asiakaspalvelusta antoikin sellaisen: Kukat on kerättävä säkkiin tai saaviin, jossa ne peitetään vedellä ja säilytetään hapettomassa tilassa ainakin pari viikkoa.Veteen upottaminen ei tarkoita lammikoita tai ojia, mistä siemenet voivat veden mukana levitä. Nyt mietin, missä "mädätyssäkkiä" voisi parhaiten säilyttää, varmuuden vuoksi ehkä talveen asti. Itse vien keräilyni oman ”tonttini” reunaan.   

4. Siemenkodalliset kuknnot
Nämä ovat kesän lopulla ovat kaikkein ongelmallisimpia, sillä varsinkin kuivalla ilmalla pelkkä kosketus kasviin saa kodat ”räjähtämään” ja siemenet lentävät kauas. Olen kokeillut, miten vartta varoen taivuttamalla latvan saisin suunnattua jätesäkkini sisään ja katkaistua sinne. Mutta siinä vaiheessa torjunta alkaa jo olla turhaa, sillä muutama siemen kuitenkin tipahtaa maahan. Työ on edessä seuraavana kesänä, toivottavasti riittävän varhain.

5. Tarkastuskäynnit
Puhdistetulla alueella on käytävä loppukesän aikana tarkistuskäynneillä. Maasta nousee uusia kasveja, ja pienetkin alkavat kukkia. Mutta siitähän on vain hyvä syy lähteä liikkumaan ja kuuntelemaan lintujen laulua ja nauttimaan mesiangervon tuoksusta rantalehdossa. Alueelle kuuluvat aiemmat kukat, mm. mesiangervo ja horsma, olisi saatava takaisin puhdistetuille alueille. Nokkosta voisi estää leviämästä repimällä sitä juurineen.

Elina Visuri

Uutiset Espoo.fi

Suurpeltoon lisää asumista

Valtuusto hyväksyi 19.8.2019 muokatun Vanbronniityn asemakaavamuutoksen. Kaavamuutoksella muutetaan Suurpellon...

Lue lisää »

Espoon yläkoululaisille tarjolla kymmeniä maksuttomia harrastusryhmiä

Onko haussa uusi harrastus? Eikö koulun jälkeen ole mukavaa tekemistä? Espoolaisille yläkoululaisille tarjotaan...

Lue lisää »

Espoo.fi kaavoitus

Suurpeltoon lisää asumista

Valtuusto hyväksyi 19.8.2019 muokatun Vanbronniityn asemakaavamuutoksen. Kaavamuutoksella muutetaan Suurpellon...

Lue lisää »

Purettavan liike- ja toimistorakennuksen tilalle tulee asumista Kuitinmäkeen

Keskiviikkona 3.7.2019 kuulutettiin lainvoimaiseksi Kuitinmäen Maapallonkujan (alue 322023) asemakaavamuutos....

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Tehdäänkö teilläkin kotiseututyötä eri-ikäisten kanssa? Ilmianna hyvä toimintamalli!

Mestarit & kisällit -hankkeessa kerätään tietoa kentällä tehtävästä ylisukupolvisesta kotiseututyöstä....

Lue lisää »

Paikallismuseonhoitajien koulutus suuntaa Pohjanmaalle

Viime syksynä käynnistynyt Suomen Kotiseutuliiton koulutuskierros paikallismuseonhoitajille kiertää Suomea...

Lue lisää »